Corona-epidemie

Beste patiënten,

Aangezien we merken dat er veel vragen zijn rondom het coronavirus, willen we jullie even informeren over hoe we het in de praktijk gaan aanpakken.

Zoals jullie waarschijnlijk al gehoord hebben in de media, begint het virus zich vlot te verspreiden, ook onder de niet-reizigers. Daarom hebben we in de praktijk een aantal richtlijnen ontwikkeld, conform de procedures die vanuit de overheid worden opgelegd.

- We zouden willen vragen om bij symptomen van koorts, hoesten of keelpijn telefonisch contact op te nemen met één van de artsen en niet in de wachtzaal te komen zitten. Aan de telefoon zal de arts dan beoordelen hoe ernstig de klachten zijn en wat het verdere beleid is. In de meeste gevallen zal dit bestaan uit rust en behandeling van de symptomen. Tijdelijk is het dus mogelijk dat we jullie een afwezigheidsattest schrijven zonder op consultatie te komen. Jullie kunnen dit attest dan komen ophalen in de glazen inkom van de praktijk. Dit wordt dan best opgehaald door iemand die niet ziek is.

- Indien we als arts inschatten dat de klachten ernstig zijn en u best toch door een dokter gezien wordt, dan zullen we hiervoor telefonisch een geschikt moment afspreken op een moment dat er niet veel patiënten in de praktijk zijn.

- Daarnaast zouden we jullie vriendelijk willen vragen om niet dringende zaken (voorschriften, jaarlijkse bloedafname, ..) zo lang mogelijk uit te stellen. We doen dit om te voorkomen dat gezonde mensen ook ziek zouden worden. Indien jullie reeds een afspraak geboekt hebben die jullie zelf als niet dringend beschouwen, zouden we jullie willen vragen om deze te annuleren. Het spreekt voor zich dat we na de corona-epidemie weer de 100% volle aandacht hebben voor al jullie vragen en problemen!

- Verder bieden we de mogelijkheid aan patiënten die op afspraak willen komen enkel voor voorschriften voor chronische medicatie, dat we deze voorschriften uitzonderlijk klaarleggen. Hiervoor mogen jullie een envelop in onze brievenbus achterlaten met daarop je naam en binnenin een briefje met de benodigde medicatie. Na 3 werkdagen kunnen jullie dan een envelop met deze voorschriften afhalen in onze hal. We willen wel benadrukken dat dit een uitzonderlijke maatregel is en dat in de toekomst, zoals dat nu ook is, enkel medicatie op consultatie gevraagd kan worden.   

- Jullie kunnen ons bereiken tussen 8-12u en 16-19u, voor dringende zaken zijn we ook tussen 12-16u beschikbaar.
Indien u gewone informatieve vragen heeft over het Coronavirus en geen klachten, gelieve dan naar het gratis nummer van de overheid te bellen: 0800 14689 of eerst te gaan kijken op https://www.infocoronavirus.be/nl


Alvast bedankt voor jullie begrip,
Met vriendelijke groeten,

Dr Marleen Thys
Dr Jeroen Jacobs
Dr Caroline Lingier
Dr Gunther Lauwers
Dr Lore Oelbrandt

Nog een aantal adviezen en antwoorden op de meest gestelde vragen meegeven.
Wat te doen indien
1.       Mijn werk heeft me naar huis gestuurd om me te laten testen
Testen zullen tegenwoordig in zeer zeldzame gevallen uitgevoerd worden. We steunen hierop volledig op aanbevelingen van de overheid. De patiënt of de werkgever kan in geen geval een test eisen. Op heden worden enkel nog patiënten getest die gehospitaliseerd moeten worden of hulpverleners die koorts hebben.

2.       Ik heb luchtwegklachten (keelpijn, oorpijn, lopende neus of hoest), maar geen koorts en ik voel me niet ziek.
Neem telefonisch contact op met onze groepspraktijk. Je telefoonnummer wordt genoteerd en je zal terug gebeld worden door een arts om verdere afspraken te maken en een afwezigheidsattest op te stellen.

3.       Ik heb luchtwegklachten en koorts en ik voel me ziek.
Neem telefonisch contact op met onze groepspraktijk. Je krijgt een speciale afspraak toegewezen zodat we om de niet zieken van de zieken in de praktijk kunnen scheiden.

4.       Ik heb nauw contact gehad met een bevestigd/mogelijk geval van corona.
Maar ik heb geen symptomen: Je wordt niet getest. Je kan je gewone activiteiten verder zetten maar wees extra waakzaam voor het ontstaan van symptomen de eerste 14 dagen na het contact.
En ik heb nu ook symptomen: Je wordt niet getest en 7-14 dagen thuisisolatie is verplicht. Neem contact op met je behandelend arts indien je ademhalingsproblemen ontwikkelt of je je erg ziek voelt. Een ziektebriefje kan telefonisch aangevraagd worden, zie puntje 2 en 3.

5.       Ik ben in thuisisolatie geschreven.
De arts noteert duidelijk op het attest dat je het huis niet mag verlaten. Dit impliceert eveneens dat je niet naar de winkel of apotheker kan gaan en uiteraard sociale contacten vermijdt. Familie of vrienden kunnen helpen door boodschappen aan zijn/haar deur af te zetten.

 
 
 
 

Maak een afspraak

webdesign © Sanmax Projects